Mitä nuohouksen vapauttamiselle kuuluu?

Sisäministeriössä valmistellaan pelastuslain muuttamista niin, että alueen pelastustoimelta poistuisi velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä. Käytännössä muutos tarkoittaisi piirinuohousjärjestelmästä luopumista. Nuohous olisi jatkossa vapaasti kilpailtua yritystoimintaa, jossa rakennuksen omistaja tai haltija tilaisi palvelun haluamaltaan yrittäjältä.

Myös hinnoittelu olisi jatkossa yrittäjän itse päätettävissä, kun tähän asti nuohouksen hinnan on määrittänyt alueen pelastuslaitos.

Monelle asiakkaalle tuntuu olevan epäselvää milloin muutos tapahtuu, tai luulo siitä että piirinuohousjärjestelmästä olisi jo luovuttu vuoden 2018 alussa. Lisäksi tiukassa tuntuu olevan käsitys, että vapauttamisen jälkeen nuohouksen voisi suorittaa kuka tahansa.

Moni asiakas on myös kysynyt täytyykö nuohooja jatkossa muistaa tilata itse, kun vanhassa systeemissä nuohooja on tullut automaattisesti.

Lakimuutoshankkeen toimikausi on 15.3.2016–31.12.2018. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa 2018. Uudistus on tarkoitus saada voimaan vuoden 2019 alusta. Piirinuohousjärjestelmästä on osissa Suomea jo alueellisesti luovuttu, mutta Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella mennään vielä vanhalla mallilla.

Nuohoojalla säilytettäisiin nykyinen ammattitutkintovaatimus, mutta yritystoiminnalle ei säädettäisi muita vaatimuksia. Ammattitutkinnon katsotaan olevan riittävä tapa varmistaa nuohouspalvelujen laatu sekä nuohoojien pätevyys nuohoustyön suorittamiseen.

Velvoite nuohouksen lakisääteisestä hoitamisesta säilyy kiinteistön omistajalla kuten tähänkin asti, mutta tulemme lähestymään Varkauden alueen asiakkaita jatkossakin vanhan nuohouskierrosjärjestelmän mukaisesti.

 

Lähteet: Sisäministeriö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: